söndag 31 juli 2016

Månadsrapport Juli

Härliga semestertider med värme, sol och bad avslutar denna fantastiska månad. Första semesterveckan är avklarad och det blev en vecka med husbilen vid havet. Sol 0ch bad på dagarna, afterbeach och sköna trubadurkvällar i solnedgången varje kväll i goda vänners sällskap. Kan livet bli bättre? Kanske lite för mycket god mat och dricka men det får man ta och träningen inför beach 2017 tar vi i höst.

Tittar vi på portföljen och dess utveckling så har det varit en riktigt bra månad med med en uppgång på 3,76%. Juli verkar vara en positiv börsmånad för om vi tittar i historiken så var det en uppgång på 5,07% i juli 2015. 5 utdelningar mot samma period 2015 som endast gav 1 utdelning och utdelningsökningen ligger på hela 316,06%.



Tittar vi på helårsdiagrammet så ser vi äntligen en blå siffra igen med ett litet plusresultat på +0,57%. Utvecklingen kunde säkert varit bättre om man köpt och sålt hela tiden vid rätt tillfällen men kunskapsmässigt är jag inte där att kunna träffa allt rätt. Detta visar att uthållighet och ständiga småköp lönar sig i längden och nu ser vi bara framåt mot en förhoppningsvis bra börshöst.


Månadens köp & sälj

Fyllt på med Några SEB A när kusen sjönk. Banksektorn kommer alltid att tjäna pengar och långsiktigt tror jag inte att det är fel att ha lite bankpapper. Köpet gr också att min inköpskurs snittas ner då jag för tillfället ligger minus i detta bolag

Avance Gas Holding har tagit mycket stryck i portföljen men jag tror på långsiktighet och sakta men säkert kommer jag snitta ner mig och förhoppningsvis få tillbaka ev förlorade pengar. Pengarna är inte förlorade sä länge bolaget lever och jag inte sålt.

SAS Pref är ett nytt pappper som fått komma in i portföljen. Jag fortsätter att försöka fylla på med utdelande bolag i de månader som behöver stärkas upp gällande utdelningar och här får jag till 4 utdelningar per år med en årlig förväntad utdelningsökning på 1,86% för 2016

Eulus Vind B, ett bolag som tidigare finns i portföljen men där kursen långsamt gått ner. Känner fortfarande att vindkraft är bra och gjorde en lite påfyllning för att snitta ner priset.Detta ger också en årlig utdelningsökning på 0,64%

Månadens utdelningar

Saltängen Property Invest delade ut 2,45 sek per aktie och det var min första utdelning i detta bolag. Detta ger mig en direktavkastning på 2,4% och då  det kommer fler utdelningar innan året är slut så kommer denna siffra att öka.

Nokia Oyj delade ut 2,44 sek per aktie och här var det en bonusutdelning på 0,94 sek jämte ordinarie utdelning på 1,50 sek per aktie som höjde utdelningen. Detta ger mig en direktavkastning på 5,64% och det tycker jag är helt OK då målet för 2016 är att alla aktier i portföljen skall ge minst 4% på årsbasis.

Hemfosa Fastighet Pref delade ut sin vanliga kvartalsutdelning på 2,50 sek

Amasten Holding Pref delade ut sin vanliga kvartalsutdelning på 5 sek

NortWest Healthcare Properties REIT kom med sin månadsutdelning på 0,44 sek och valutaväxlingen gör att denna stiger från 0,43.

Utdelningar 2016

Vi är nu uppe i 29 utdelningar och vi har passerat föregående års totala utdelning med 7,75%. Vi har nu en portfölj som växer fram med bredd och snart skall den också byggas på höjd.

söndag 17 juli 2016

Vecka 28 +2,31%

Det som borde varit en lugn arbetsvecka med en lugn helg grumlas lite av all skit som händer i världen. Först en dåre i Frankrike som inte kan köra bil för att sedan höra om någon maktgalen människa som försöker göra statskupp. Vi var lite besvikna för någon månad sedan då vår turkietresa blev inställd, vi valde att inte direkt boka om vårt flyg med just nu är vi ganska nöjda med det beslutet. Vi får se vad so kan erbjudas i stället, kanske Thailand efter nyår då vi aldrig varit där eller så kanske det enda säkra stället är Norrland med sina mygg :) börsen får bestämma :)

När vi tittar på portföljen så blir man lite gladare då den visar upp 2,31% vilket känns riktigt upplyftande. Om nu inte händelser i världen förstör något så kanske vi snart kan komma upp på plus sett på årsbasis.

Veckans händelser

Kvartalsutdelningar från Amasten Holding Pref på 5 sek  och Hemfosa Fastigheter Pref på 2,50 sek samt månadsutdelning från NorthWest Healthcare Propertie Reit på 0,44 sek och nu har vi också passerat 2015 års totala utdelningssumma.

De pengar som kom valde jag att stoppa in i Avance Gas Holding, ett bolag som tagit mycket stryk och rasat i min portfölj men jag har en tro om att det någon gång vänder. Det handlar om uthållighet och att inte behöva pengarna just nu.

söndag 10 juli 2016

Vecka 27 -0,43%

Sitter och tittar på EM  finalen i fotboll och känner lite att 1 månads fotbollsfeber snart är över. Det är tur att man har semestern att se fram emot :) 2 veckors arbete återstår! Denna vecka har det annars varit mycket politik då jag följt partiledarnas tal i Almedalen. Jag tycker att dem som utmärkt sig är Anna K-B, Ebba B-T, Jimmy Å och Annie L utan inbördes ordning, i källaren placerar jag Isabella L. Det är 2 år till nästa val och mycket kan hända och allt som de säger eller gör inom politiken påverkar våra besparingar. Annars har det varit en lugn arbetsvecka som avslutades med mat och mingel på byn i sällskap av goda vänner.

Tittar vi på portföljens utveckling så är det ingen upplyftande läsning men -0,46% får man väl räkna med ibland.
Veckans händelser
Saltängen Property Invest delade ut 2,45 sek per aktie och det är min första utdelning från detta bolag.
Nokia Oyj delade ut 2,44 sek per aktie och även detta var en första utdelning

Pengarna som kom in valde jag att använda till SEB som jag fyllde på med några till

måndag 4 juli 2016

Vecka 26 +2,04%

Efter förra helgen då midsommar firades i husbilen med goda vänner så var jag inte sugen på att jobba alls. Det blev en ganska kort arbetsvecka och redan torsdag förmiddag var det dags att återigen packa husbilen för en längre helg vid havet. Det är fruktansvärt rofyllt att sitta större delen av dagen med en bra bok och samtidigt kunna lyfta blicken och kunna se havet så långt ögat kan nå och avsluta dagarna med fina solnedgångar.

Detta kanske behövdes då veckan bjöd på en riktigt sorglig måndag. BREXIT var ett faktum och börsen ner över 7%.  Några målade upp allt i svart men några såg också köpläge för att snitta ner ev högre inköpskurs. Det var nog fler som såg köpläge för efter måndagen så har det bara gått uppåt och veckan slutar på +2,04% vilket är bra.
Veckans händelser
Saltängen Property Invest, påfyllning på redan befintligt innehav

Utdelning från Statoil som denna gång delade ut 1,81 sek vilket är något mindre än i februari men redan i augusti kommer en liten höjning. 

Nu hoppas vi bara att inga partiledare säger något dumt under årets almedalsvecka så  att vi får en lugn resa uppåt på veckans börs.

lördag 2 juli 2016

Månadsrapport Jun

Sommaren har kommit av sig något och regn och lite kyligare luft har gjort sitt. När jag satt här för en månad sedan och skrev rapporten för Maj månad så var det riktig värme och man längtade till semestern. Den gångna månaden har man fått njuta av enstaka fina dagar och det känns skönt att semestern fortfarande är 3 veckor bort. Skall dock tillägga att de fina dagar varit fina har vi njutit ordentligt av.

Tittar vi på portföljen så var det inte lika mycket händelse som i maj men 3 st utdelningar hannvi med och det är 1 mer än Juni 2015. Utdelningen steg också med 75,89% mot juni 2015 och pengamaskinen fungerar.

Tittar vi på grafen för juni så är det mycket upp och ner, brexit började spöka och börsen gick ner. Efter en tråkig händelse i England då en politiker fick sätta livet till så trodde alla att brexit inte skulle ske så började börsen stiga. England röstade för utträde ur EU och vi fick en av de svartaste måndagar på börsen de senaste 8-9 åren för att sedan få se en fantastisk börsvecka och månaden slutar på +0,36%. Denna månad visar ett typexempel på vad som kan hända om man sitter still i båten vid kraftiga kursrörelser.


Tittar vi på helåret så har vi en bit kvar till 0-strecket men jag tror vi når dit och lite till :)


Månadens köp & sälj

Påfyllning i Kinnevik B, ett bolag som jag tror på

Påfyllning i K2A Knaust & Andersson Pref, preffarna tar jag in som krydda i portföljen för att få in utdelningar varje månad som stärker mitt intresse för aktier.

Påfyllning i Telia Company, ett företag där jag fortfarande känner mig trygg. Utdelningarna kommer fortsätta komma och nu när de delar ut 2 gånger per år så trivs jag lite bättre

Government Properties Income Trust är ett nytt papper i portföljen som delar ut 4 gånger per år. De kvartalsvisa utdelningarna harlegat på samma nivå sedan 2009 och jag räknar här med en årlig avkastning på ca 8%. 2016 blir det bara 4,3% då jag missat årets två första utdelningar.

Saltängen Property Invest, ett smalt företag som endast äger en fastighet. Tar in detta bolag i portföljen för att fortsätta fyll månader med utdelning och får jag 4 utdelningar till på årsbasis med en förväntad årsavkastning på 9,73%

Månadens utdelningar

K2A Knaust &Andersson Pref delade ut sina vanliga 5 sek per aktie och det var första gången jag fick utdelning från denna. Detta ger mig just nu en årlig direktavkastning på 2% som kommer attt öka med kommande utdelningar

NorthWest Healthcare Properties REIT delade 0,43 sek per aktie och det är en höjning från förra månaden då utdelningen låg på 0,42 sek. Här är vi nu uppe i en direktavkastning på 2,16% och denna siffra ökar för varje månad då det ramlar in en ny utdelning

Kinnevik, här kom det in 18 sek per utdelat papper som kom in på kontot för några veckor sedan och detta är en engångsutdelning. Detta tillsammans med ordinarie utdelning som kom i Maj ger en direktavkastning på hela 10,47%

Statoil, Här kom det in 1,81 sek per aktie och det är en sänkning sedan utdelningen i februari som då låg på 1,86. Är nu uppe på 2,41% i direktavkastning och då har vi mer utdelning att vänta i höst.

Utdelningar 2016

Vi är nu uppe i 24 utdelningar 2016 och det är redan 1 mer än 2015 som slutade på 23 st. Det är fortfarande 1,25% kvar till 2015 års totalsumma men det kommer :)